Aktualna razstava

Anja Jerčič Jakob: Obrobja

17. 09. 2024

Razstava Obrobja prinaša vpogled v slikarsko produkcijo Anje Jerčič Jakob, ki je nastajala med letoma 2021 in 2024. Za razstavo v Generali galeriji je izbrala tri vsebinsko ločene serije (Plevel, Glave in Slivnik), ki so nastale v nekajletnem razmiku.

Slikarstvo Anje Jerčič Jakob izhaja iz življenja, ki je povezano z naravo in okoljem, v katerem živi in ustvarja. Akademska slikarka, ki je kot ustvarjalka aktivno prisotna v slovenskem in mednarodnem prostoru, pravi, da v motivih slik ne išče nekaj aktualnega, temveč tisto, kar jo zaznamuje in je v njenem miljeju. Svet, ki ga prikazuje, je upodobljena pokrajina. Na slikah domujejo drevesa, trava, poljska krajina in drugo rastlinje, kot je plevel, še prej pa je bil motiv, ki jo je privlačil, navadna poljska detelja. Vsebine in podobe se ji utirajo na sprehodih po ljubljanskem predmestju, v okolici Savelj, kjer živi. Pozneje te podobe prenese na slikarsko platno in jim da novo življenje.

Njena umetniška dela nagovarjajo gledalca z močjo ekspresivne govorice. Skrita lepota postane tema njenega slikanja, saj opazi tisto, kar je običajno prezrto. Gre za dvojno razumevanje podobe v sliki. Na eni strani se soočamo z upodobitvijo prizorov iz narave, ki so optimistični in pozitivni, na drugi strani pa se srečamo z minljivostjo in posnemanjem procesov v naravi.

Slike Anje Jerčič Jakob imajo skupno sporočilo. Podobe nakazujejo na življenjski ciklus, ki sega od rojstva in začetka nečesa novega do minljivosti, sopotnice konca in smrti. Simbolična smrt rastlin se mora zgoditi, da lahko ponovno vznikne nekaj novega, nov začetek in rojstvo. Tako se preteklost odpre prihodnosti. Staro umira in dá prostor novemu.

 

Razstava je na ogled od 18. 9. 2024 do 18. 11. 2024.

 

VEČ O RAZSTAVI NAJDETE TUKAJ.

Kritika razstave (TUKAJ), ki jo je podal dr. Miklavž Komelj.

 

ŽIVLJENJEPIS

Akademska slikarka Anja Jerčič Jakob se je rodila 20. oktobra 1975 v Slovenj Gradcu. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 2004 dokončala magistrski študij grafike pri prof. Branku Suhyju, leta 2007 pa je magistrirala še iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec.

Od leta 2000 je kot ustvarjalka aktivno prisotna v slovenskem in mednarodnem prostoru, hkrati pa opravlja tudi pedagoško dejavnost v okviru formalnih in neformalnih izobraževalnih modelov. Od leta 2016 je izredna profesorica za področje slikarstva na

Občasno se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo, leta 2016 je izšel njen prvenec pri založbi Mladinska knjiga. Ilustrirala je slikanico z naslovom Morje pesnika Jureta Jakoba.

Njena dela so zastopana v številnih javnih zbirkah.

Imela je številne samostojne in skupinske razstave doma in v tujini.

Od leta 2016 ustvarja v ustvarjalnem in rezidenčnem centru MGLC Švicarija v Ljubljani.